“Még egy ilyen fesztivál nem létezik mint a Magyar Sziget” – Tankcsapda, Náksi, hagyományőrzés és politika is lesz

A 2022-es Magyar Sziget fesztivált védettségi igazolványok és megkülönböztetés nélkül fogják megtartani Ásotthalmon, a Gárgyán-erdei pihenőparkban – írtuk még korábban a szervezők közlése alapján. Azóta kiderült: a kormány tartva az oltatlanok haragjától a választásokig felfüggesztette az oltások erőltetését és a védettségi (valójában oltási) igazolványok használatát.

A jelenlegi szabályozás szerint tehát az idei Magyar Sziget nem ettől lesz különleges, a részletekről magát a főszervezőt kérdeztük.

(Magyar Jelen): Mikor és hol indult az első Magyar Sziget, mi volt a fesztivál eredeti célkitűzése?

(Spigut Tamás): A Magyar Sziget egy ma is működő ifjúsági mozgalom akkori vezetőjének szervezésével indult 2001-ben, Verőcén. Laci és a ‘vármegye’ tevékenységét nem kell bemutatni, a fesztivál is egyértelműen a nemzeti öntudat építésére és a hagyományőrzés megtartására épült. De talán inkább nem is a hagyományőrzés kifejezést használnám, hiszen húsz évvel ezelőtt olyan vészterhes belpolitikai állapotok voltak, hogy ez jobban volt hagyományélesztés, mint őrzés. Akkoriban erre tömeges társadalmi igény volt, ráadásul a hazai kedvelt előadők éppen ezekben az években kezdtek kiszorulni a budapesti Sziget Fesztiválról.

Milyen személyes élményed van a korai Magyar Szigetekről?

A kétezres évek elején többünknek is az volt az élménye, hogy a magyar szórakoztatóipar és benne a könnyűzenei programok gazdátlanná váltak, emellett azt is tapasztaltuk, hogy az értékteremtés és a szórakozás külön utakon kezdett haladni. A korai Magyar Szigeteken tízezrek részvételével tartottunk piacképes, fiatalok tömegeit vonzó, de biztonságos és a nemzeti értékeink iránt felelősséget vállaló rendezvényt.

Mennyit változott az esemény azóta, hogyan sikerült megfelelnie 2022 követelményeinek?

A főpróba idén lesz, amikor először Ásotthalomra szerveztük meg a fesztivált, akkor ez egy kétnapos, ingyenes, más rendezvénnyel egybekötött igényfelmérés volt. Ebből azt láttuk, hogy van igény továbbra is a Magyar Sziget fesztiválra, majd sajnos berobbant a covid és a velejáró korlátozások.

Ez az egész szórakoztatóiparnak betette a kaput. A színházakat, mozikat, éttermeket, sportlétesítményeket és a klubbokat is bezárták. A lezárások következményeképpen ebben a szektorban is ezrek veszítették el az évtizedek alatt felépített lehetőségeiket, ügyfélköreiket. Szakképzett, tapasztalt technikusok, vendéglátósok hagyták ott a munkájukat és elhelyezkedtek a gyári szalagok mellett, ahol soha nem áll meg a termelés. Hiába van most ideiglenesen vége a korlátozásoknak, ezeket a bizalmi tőkéket már nagyon nehéz lesz visszaépíteni, ők nem fognak visszajönni. Mindenesetre mi most megtesszük az első lépést.

Nyilván a Magyar Sziget sem tudott a járványból kimaradni, viszont számunkra az elfogadhatatlan, hogy egy oltási igazolvány miatt diszkrimináljuk a közönségünket, ezért a tavalyi fesztivált inkább elhalasztottuk.

Az, hogy mennyit változott, majd idén fog kiderülni, de zenei palettán már most lehet látni, hogy van eltérés. A szervezést hosszú monitoring időszak előzte meg. Szakemberekkel, ágazati dolgozókkal és a helyiekkel is egyeztettünk. Idén sem árulunk zsákbamacskát:

2022-ben is azt kapják a fesztiválozók, amiért évek óta jönnek hozzánk.

Miért került „el” az esemény Ásotthalomra?

Hol lehetne máshol megszervezni, ha nem a Magyar Sziget létrehozója által vezetett településen? Természetesen történeti szempontból és turisztikailag is a legideálisabb helyszín Ásotthalom. Azt látni kell, hogy a település az elmúlt években sok olyan infrastrukturális fejlődésen esett át, amelyek miatt egyre könnyebb dolgunk van.

Hány ember foglalkozik jelenleg a szervezéssel?

Négyen-öten vagyunk most, de ahogy közeledünk a dátumhoz egyre több munkánk van vele, így természetesen a csapat is bővülni fog.

A Magyar Sziget már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem kér védettségi igazolványt a belépéshez. Tudtatok valamit?

Nem, nem tudtunk semmi konkrétumot, de ha nem törölték volna el a védettségi igazolványt mi akkor is anélkül tartottuk volna meg. Erre van egy szabályozás kisebb települések rendezvényeinél, így Ásotthalom szempontjából ezt ki tudtuk volna használni, bár lett volna egy létszámkorlát is, de rengeteg kiskaput felderítettünk. Hála Istennek a korlátokkal most már nem kell foglalkozzunk, nem is szeretnék már erről beszélni.

A fellépők névsorából arra lehet következtetni, hogy az idei rendezvény diverzifikálja a célközönségét. Mit keres NÁKSI a Magyar Szigeten?

Nem gondolom, hogy pont Náksi tenné ezt meg, hiszen a rock mellett azért már régebben is megtalálhatóak voltak a nem kifejezetten rock, vagy metál stílusú zenekarok, ha a zenei stílusra gondolsz. Náksinál nagyobb nemzeti érzelmű DJ-t nem is nagyon lehet találni. Biztosan akadnak és azon dolgozunk, hogy nekik is teret adjunk. Elég sok szurkoló járt már a kezdetektől a Magyar Sziget fesztiválra és köztudott, hogy  Náksi állandóan ott van a legfanatikusabb drukkerek között. A lelátók kedvence a DJ-k között Náksi, ez nem vitás.

Ezzel az is szempont, hogy minden olyan zenei stílusnak és fellépőnek lehetőséget kínáljunk, akik azonosulni tudnak a Magyar Sziget mondanivalójával. Nem rekeszthetjük ki azokat a fesztiválozókat sem, akik éppen nem szeretik a Rock, vagy a Pop zenét, de pl. abszolút van egy egészséges nemzeti öntudatuk.Tudnék olyan híres előadót, vagy zenekart mondani akik biztos, hogy nem kaphatnának helyet nálunk még akkor sem, ha többezer embert megmozdítanának. Nevesíteni nem fogok. Onnan tudom, hogy jó irányba haladunk a fesztivállal, hogy az előadók híre ezrekhez eljutott, a visszajelezések pozitívak voltak.

De hangsúlyozni szeretném: a puding próbája még mindig az evés. Ezt a kóstolót pedig július 27- 30-ig kínáljuk. A hangversenyeken órákon keresztül egy műfajban hallható több tétel. Ilyenek is vannak a piacon és szerintem jó, hogy van, de

ez egy fesztivál, mindenki arra programra megy a Magyar Szigeten, amelyik neki tetszik.

A „régi” megszokott, megszeretett zenekarok is jelen lesznek?

Hogyne! Itt lesz a Ro..r, a Kárpátia, Hungarica, az Ismerős Arcok és a Nemzeti Hang is.

Minek köszönhető, hogy idén a Tankcsapda is fellép? Van-e olyan kulisszatitok, amit elárulhatsz a Magyar Jelennek? Volt valami különleges kérése a zenekarnak? Mikor lépnek fel pontosan?

A Tankcsapda a magyar kultúra része és az egyetlen olyan zenekar itthon, amely képes három generációt megmozdítani.

Nekünk ebből a szempontból nagyon fontos, hogy egy komplett család jól tudja magát érezni nálunk. Apuka, anyuka, kisgyerek- a nagyapával együtt. Az ég világon semmilyen extra kérése nem volt a zenekarnak. Július 29-én pénteken fognak játszani a Depresszió, a Road és a felvidéki Rómeó Vérzik társaságában.

Idén is jelen lesznek a közéleti, politikai témák? Milyen formában kell ezt elképzelni?

A jól megszokott módon napközben ezeké az előadásoké lesz a főszerep. A részletekről most nem tudok beszámolni, de a magyarsziget.hu oldalon folyamatosan frissítjük az eseményeket. Ami biztos, hogy az elmúlt alkalmakon már megszeretett és a Magyar Jelenen is futó Sajtóklub közéleti kerekasztal újra látható lesz.

Hány látogatóval számolnak a szervezők, hány jegyet terveznek értékesíteni?

A cél a minimum tízezer ember a négy nap alatt, azt gondolom, hogy ezzel a színvonalas programmal ez is meg is lesz. A jegyekhez elővételes jegyárakon lehet hozzájutni. A belépők szépen fogynak, köszönjük a bizalmat!

Milyen szolgáltatások lesznek elérhetőek a fesztiválon?

A fesztivál hivatalos weboldalán elérhetőek az általunk javasolt szálláshelyek, de a panzió gyakorlatilag két hét alatt megtelt érdeklődőkkel. Ezek mellett Ásotthalmon elérhetőek a kollégiumi szálláshelyek és lesz kempingünk is a helyszínen.

Idén is indulnak fesztiváljáratok?

Igen, fesztiváljáratok idén is lesznek! Szegedről a tömegközlekedési csomópontokról indul a buli. Az ország bármelyik pontjáról el lehet jutni Szegedre vonattal, vagy busszal, onnan már a mi dolgunk eljuttatni Ásotthalomra a fesztiválozókat.

Egyre több hirdetést, Facebook-posztot lehet látni. Milyen promóciós eszközökkel él a Magyar Sziget?

Az egész országra és gúnyhatárainkon túlra kiterjedő marketinggel készülünk.
A fiatalok érdeklődését úgy próbáljuk felkelteni, hogy a szegedi egyetemi karokkal már a korábbi években is meglévő, rendezvények miatt kialakult partneri viszonyom igyekszem kamatoztatni. Most például nem alkoholokkal támogattam az egyetemi bulik, báli események tombola-sorsolásait, hanem Magyar Sziget bérleteket lehetett nyerni. A cél természetesen az, hogy minél több fiatalt szórakoztassunk és lássanak egy olyan fesztivált, amilyet még nem láttak. Ismerjék meg a magyar kultúrát, hagyományainkat egy jó buli mellett, hiszen biztos, hogy még egy ilyen fesztivál nem létezik mint a Magyar Sziget!